Pisanje motivacijskog pisma

Kako napisati motivacijsko pismo?

Motivacijsko je pismo, uz životopis, najvažniji dio pisane dokumentacije koji prilažemo, među ostalim, za razne akademske svrhe poput prijave za stipendiju, pripravništvo, upis na postdiplomski studij i sl. Motivacijsko pismo treba biti kratko i jasno te povezati vaša znanja i vještine sa studijem na koji ste se upisali. Kako biste lakše napisali pismo, zapitajte se: Zašto sam ja prava osoba za dobivanje stipendije?

Važno je da se držite jasne strukture pisma, koja se sastoji od uvoda, središnjega dijela u kojemu objašnjavate svoju motivaciju i zaključka.

Vaš je cilj napisati motivacijsko pismo u kojem ćete istaknuti svoje stručne i ostale kompetencije i koje će dati uvid u vašu osobnost te kako je ona povezana sa studiranjem.

U uvodnom dijelu potrebno je predstaviti se i objasniti zašto ste se javili na natječaj za stipendiju.

U središnjem dijelu razrađujete izvore svoje motiviranosti za studij. Navodite svoja prijašnja postignuća u akademskom području i pokušavate ih povezati sa svojom osobnosti. U ovom dijelu nije potrebno samo nabrajati diplome, nagrade i postignuća, jer ste to već naveli u svojem životopisu, nego je potrebno prikazati svoju ljudsku stranu: možete opisati primjer kada ste se našli u nekoj situaciji gdje su vaša profesionalnost, vještine i ustrajnost došle do izražaja. Morate objasniti kako ste upravo vi kandidat koji najviše zaslužuje stipendiju zbog kvaliteta koje posjedujete.

U završnom dijelu trebate zahvaliti članovima povjerenstva i s poštovanjem ih pozdraviti.

Motivacijsko pismo ne bi trebalo biti dugačko, dovoljno je napisati jednu stranicu teksta. To nije vaša osobna biografija da pišete sva dosadašnja postignuća nego se trebate pokazati kao visokomotivirana osoba koja želi studirati i imati uspješnu karijeru u području u kojem studirate. Bitno je da obratite pozornost na način pisanja. Nemojte pisati predugačke i složene rečenice, već se izražavajte jasno i odlučno. Također, pazite na gramatiku i pravopis jer pogrješke ostavljaju dojam nedostatka pripreme i neprofesionalnosti. Nemojte se služiti poetskim opisima i ukrasnim pridjevima kao u romanu nego poslovnim jasnim jezikom. Pismo treba odisati samopouzdanjem, biti jasan prikaz vaše visoke motivacije i pokazati da ste osoba koja misli na budućnost i želi imati uspješnu profesionalnu karijeru.

Sveučilište u Zagrebu

… fakultet

Primjer motivacijskoga pisma za natječaj za stipendiju

N. N.

Datum

Poštovani … (navesti prezime ako ga znate),

zovem se N. N. i student sam … (fakulteta/akademije). Javljam se na natječaj za stipendiju… Odlučio sam se javiti za stipendiju za izvrsne studente jer smatram da ispunjavam sve potrebne preduvjete te želim uložiti svoj maksimum tijekom studiranja kako bih mogao steći najbolje znanje i vještine koje su mi potrebne u mojoj budućoj karijeri. Jako sam motiviran postići odličan uspjeh na studiju i dat ću najviše od sebe kako bih zaslužio ovu stipendiju i nastavio ju primati tijekom cijeloga studija.

… (smjer znanosti/umjetnosti) bio mi je najdraži srednjoškolski predmet i odmah mi je bilo jasno da se time želim baviti u životu. Sada kada sam dobio priliku studirati svoj najdraži predmet, želim dati sve od sebe kako bih bio i ostao izvrstan student. Oduvijek sam bio znatiželjna i praktična/kreativna/analitička (ovisno o interesu) osoba te je ovaj smjer ono što me najviše ispunjava i zanima. Kada završim fakultet, htio bih se posvetiti … (smjeru) i postati stručnjak u … Uz studij počeo sam i volontirati/radim na studentskom projektu/ natjecanjima u … kako bih stekao što više praktičnih znanja i novih vještina iz … područja. Također, ondje sam uvidio važnost timskoga rada i kako se svi međusobno snažno potiču i postižu maksimum učinkovitosti kada složno rade zajedno. Na fakultetu sam na kolegijima iz ... (predmeta) stekao dobro teorijsko znanje koje mi je dalo strukturu i okvire kojima mogu lakše naučiti gradivo te naučiti raditi … (posao). Stipendija bi mi uvelike olakšala studiranje i omogućila da se bolje posvetim učenju. Ona mi je dodatna motivacija da budem još bolji student i smatram da bi mi bila nagrada za moj trud tijekom cijelog obrazovanja u … (smjeru). Visoko sam motiviran i ustrajan u svojim karijernim željama. Na primjer, kada sam volontirao/radio/ natjecao se, morao sam se brzo snaći i riješiti nastali problem. Osjećao sam se nervozno i nespremno, ali znao sam da je najbolje rješenje objeručke se prihvatiti posla. Nisam imao problem zatražiti pomoć i savjet od iskusnijih kolega, i uspjeh nije izostao. Puno sam naučio iz toga iskustva i ono mi je dalo dodatno samopouzdanje i sigurnost da sam na dobrom karijernom putu.

Zahvaljujem što ste uzeli u obzir moju prijavu i nadam se pozitivnom odgovoru.

S poštovanjem,

N. N.

Da biste preuzeli navedene upute u PDF formatu, kliknite ovdje.

Top