Priprema za intervju

Kako se pripremiti za intervju?

Dobivanje stipendije kompetitivan je proces u kojem morate pokazati sve svoje kvalitete i strateški se pripremiti za selekcijski postupak. Sveučilišta imaju sredstva kojima nastoje potaknuti studente da budu što uspješniji te im nastoje pružiti novčanu potporu kako bi im olakšala studiranje. Vaš je cilj na razgovoru uvjeriti selekcijsko povjerenstvo da ste upravo vi pravi kandidat za stipendiju.

Kako izgleda intervju?

Mnogi su studenti nervozni i tjeskobni kada moraju sudjelovati u intervjuima, pogotovo kada je riječ o natječajima za stipendiju, gdje je velika konkurencija. Povjerenstvo koje provodi intervju sastoji se od nekoliko članova sveučilišnoga osoblja koji su raznih struka, tako da svatko gleda na vaše kvalitete sa svojega jedinstvenoga profesionalnoga stajališta. Na temelju dokumentacije koja zadovoljava postavljene kriterije i uspješnoga intervjua povjerenstvo će odlučiti možete li dobiti stipendiju. Budući da je cilj sveučilišta pomoći što većem broju studenata, svi članovi povjerenstva motivirani su dodijeliti sve stipendije upravo onima koji to najviše zaslužuju.

Morat ćete se gledati licem u lice i biti samouvjereni u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji s njima. Govoriti pred publikom često je ljudima problem koji trenutno može smanjiti koncentraciju i govorničku sposobnost. Prvi se dojam jako brzo stvara. Povjerenstvo nastoji što objektivnije evaluirati kandidate, zato se sastoji od više članova. Razmišljajte o tome kao o jednoj velikoj prednosti, jer će se odluke donositi na temelju većine glasova, tako da imate veće šanse postati stipendist. Kada biste razgovarali samo s jednom osobom, ako joj se ne svidite, vjerojatno nećete dobiti stipendiju – ovako su vam izgledi bolji. Članovi povjerenstva žele podijeliti stipendije onima koji to najviše zaslužuju, zato budite prijateljski raspoloženi, otvoreni i pokušajte se na intervjuu povezati s njima.

Kako se pripremiti za intervju?

Da biste poboljšali svoje izglede za dobivanje stipendije, potrebno je pripremiti se prije razgovora.

Morate pokazati da ste motivirani za studiranje i uspjeh te pokazati da doista želite i trebate stipendiju.

Pitanja na intervjuu

Postoje četiri vrste pitanja na intervjuima:

 1. Pitanja o vašim prijašnjim postignućima i iskustvima, koja zahtijevaju specifične i detaljne odgovore.
 2. Pitanja kojima se testira vaše snalaženje u novim situacijama. Ona su fokusirana na buduće i hipotetske scenarije, primjerice: "Kako biste se snašli u nekoj stresnoj ili nelagodnoj situaciji?" ili "Gdje se vidite u budućnosti?"
 3. Pitanja koja provjeravaju vaše znanje i stručne vještine. Često može biti popratno pitanje kada govorite o svojim vještinama. Takvim pitanjima povjerenstvo provjerava koliko doista znate o tome što ste napisali u životopisu.
 4. Pitanja koja vi postavljate dolaze obično na kraju intervjua: ispitivači žele saznati je li bilo kakvih nejasnoća, nečega što bi kandidat htio dodati ili saznati o stipendijama ili studiju. Pravilnim informiranjem o studiju i procesu dobivanja stipendije saznat ćete sve što vam je potrebno, a povjerenstvo zamolite da vam razjasni možebitne nejasnoće.
Velik dio pitanja temelji se na informacijama koje ste naveli u svojemu životopisu i motivacijskome pismu. Zato je važno znati elokventno objasniti i prezentirati svoja postignuća, pokazati da ste motivirani – kao i u motivacijskome pismu. Pregledajte svoj životopis i zapamtite dijelove kojima odskačete od ostalih kandidata kako biste ih istaknuli tijekom intervjua.

Tipična pitanja na intervjuu:

 • Recite nam nešto o sebi.
 • Koja je vaša najveća prednost, a koja najveća mana?
 • Zašto želite studirati na našem Sveučilištu?
 • Zašto ste odabrali baš ovaj smjer?
 • Što vas najviše zanima o tom području znanosti?
 • Kako provodite svoje slobodno vrijeme?
 • Što želite postići u životu?
 • Gdje se vidite za pet do deset godina?
 • Kako planirate iskoristiti svoju stipendiju?
 • Kako bi vas vaši prijatelji i nastavnici opisali?
 • Koje vas tri riječi najbolje opisuju?
 • Imamo ograničen broj stipendija i velik broj kandidata. Zašto biste upravo vi trebali dobiti stipendiju, a ne netko drugi? (pitanje koje će se postavljati na intervjuima za stipendiju za izvrsnost)
 • Što planirate raditi tijekom studija?
 • Planirate li naći privremeni posao tijekom studiranja?
Kao što vidite, tipična pitanja zapravo su prilično jednostavna, ali unatoč tomu nemojte podcijeniti njihovu važnost. Morate se pripremiti kako biste dali prikladan odgovor na svako pitanje jer je konkurencija velika i morat ćete ostaviti što bolji dojam kako bi vas odabrali.

Nemojte kasniti

Bitno je pokazati da ste odgovorni, stoga dođite na vrijeme. Bilo bi poželjno da dođete malo prije dogovorenoga termina kako biste našli prostoriju u kojoj se održava intervju i mentalno se pripremili za razgovor, bez žurbe i stresa. Također, ako znate da ćete kasniti, pokušajte kontaktirati voditelje intervjua i obavijestiti ih da ne možete doći na vrijeme. Tako će članovi povjerenstva moći nesmetano – bez čekanja – nastaviti razgovore i, najvažnije, možete dogovoriti novi termin ako će povjerenstvo imati vremena.

Laganje

Laži i izmišljotine u životopisu i o vašim kompetencijama definitivno nije poželjno ponašanje. Laži se uvijek lako otkriju s nekoliko pitanja, a članovi povjerenstva nedvojbeno su stručnjaci u svojim područjima te imaju iskustva i znanja kojima će bez problema detektirati lažne izjave i preuveličavanja. Morate imati na umu da je intervju ključan čimbenik za dobivanje stipendije, i ako se u toj kratkoj situaciji ne znate snaći, vrlo vjerojatno nećete dobiti stipendiju. Intervju je situacija u kojoj vaša osobnost i govornička sposobnost dolaze do izražaja i ključno je znati iskreno i uvjerljivo istaknuti vlastite sposobnosti.

Neverbalna komunikacija

Uz verbalnu komunikaciju, potrebno je obratiti pozornost i na govor tijela. Kontakt očima obvezan je tijekom komunikacije. Ne gledajte naokolo po prostoriji ili kroz prozor, nego se usredotočite na članove povjerenstva – u suprotnom ostavljate dojam da ste nezainteresirani za intervju ili da ne govorite istinu. Držanje tijela je važno: sjednite uspravnih leđa i nemojte biti preaktivni s rukama i nogama (tresti nogu, igrati se olovkom ili fasciklom). Naravno da ćete biti uzbuđeni tijekom intervjua, ali potrebno je pokazati da se dobro snalazite u stresnim situacijama i da razgovor imate pod kontrolom. Pokušajte kontrolirati nervozne tikove poput grizenja noktiju, žvakanja žvakaće gume ili njihanja nogu.

Svojim vanjskim izgledom morate pokazati da ste ozbiljan i uredan student. Odjenite se profesionalno, ne preotmjeno (kao da idete na neku svečanost) i ne preopušteno (u svakodnevnoj ili u trošnoj odjeći). Kosa i lice moraju biti uredni: studenti trebaju biti obrijani ili s uređenom bradom, a studentice ne bi trebale pretjerati sa šminkom i modnim dodatcima. I obvezno isključite mobitel!

Uspostava odnosa s ispitivačima

Prvi se dojam stvara vrlo brzo. Rezultati novijih istraživanja pokazuju da je potrebno samo nekoliko desetinka sekunde da se donese neko mišljenje o osobi koju prvi put vidimo (Willis i Todorov, 2006).

Pokušaj da ostavite pozitivan dojam na vama nepoznate osobe (u ovom slučaju članove povjerenstva) može biti zastrašujuće iskustvo, ali morate znati da su oni već uočili nešto pozitivno i vrijedno o vama kada su vas pozvali na intervju. Pročitali su vaš životopis, motivacijsko pismo i ostalu dokumentaciju te vas na temelju toga smatraju kandidatom vrijednim stipendije. Uđite u sobu samopouzdano, sa smiješkom na licu, a vaše emocionalne reakcije moraju pratiti sadržaj razgovora. Ne bi bilo dobro da se smijete dok pričate o nekoj tužnoj situaciji ili obrnuto. Isto tako bitno je aktivno slušati ispitivača, kimati, pratiti razgovor te obvezno postavljati potpitanja ako nešto niste razumjeli. Nemojte očekivati pitanje i odgovarati na njega prije nego što je postavljeno. Tako ostavljate dojam da ste nestrpljivi i nepristojno upadate u riječ ispitivaču.

Tijekom odgovaranja nastojte biti mirni, staloženi, samopouzdani i razgovijetni.Literatura

Willis, J., Todorov, A. (2006). First Impressions. Making up your mind after a 100 – Ms exposure to a face. Psychological Science. 17 (7): 592-598.

Da biste preuzeli navedene upute u PDF formatu, kliknite ovdje.

Top